I det siste har jeg blitt inspirert av «før og etter»-serien til nydelige Ingrid Holm. «Før og etter»-bilder av interiør er noe av det morsomste jeg vet, og jeg angrer som en hund på at vi ikke tok flere av leiligheten vår da vi flyttet inn.

Vi flyttet inn i et stort oppussingsobjekt for halvannet år siden, og har siden den gang gjort noen overflateendringer, men det har for det meste gått i det visuelle, slik som noen strøk maling osv. Men det er virkelig utrolig hvor stor forskjell det gjør. Så i dag tenkte jeg å lage min egen «før og etter»-serie, til glede for lesere som er like interiør-obsessed som meg:

Hovedstuen

Før:

68_345317603b

68_1787532643b

Hovedstuen var kjempestor – hele 27 kvm – og vi så masse potensiale. Men herregud, så sliten den var. Møkkete, lyseblå strietapet på veggene av den fargen som var populær ca. 1980, og de originale gulvlistene var fjernet til fordel for eikelister som ga assosiasjoner til 70-tallet. Under vinduene hang gamle panelovner av den typen som lager svarte svimerker i malingen (og det var det plenty av). Det hjalp selvfølgelig heller ikke på førsteinntrykket at det hang gardiner som var så møkkete at de kunne stå av seg selv… Men himlingen hadde fin stukkatur og rosett, og det var doble fløydører mellom hovedstuen og spisestuen.

Etter:

46_157913376_xl

46_317436216_xl

Vi sparklet sprekkene i himlingen, og malte over flere strøk med hvit takmatt både i himlingen og på stukkaturen. Vi er veldig glad i hvite vegger, men kunne ikke male veggene helt hvite, fordi malingen på dørene hadde gulnet og ville se helt gul ut mot snøhvite vegger. Så vi valgte en varm kremhvit tone til veggene, og den nøytraliserer gultonene i dører og karmer. Vi malte også over eikelistene i denne fargen, men på sikt ønsker vi å fjerne dem og sette opp høye gulvlister av den typen som hører originalt til i en slik leilighet. Panelovnene ble tatt vekk til fordel for vegghengte radiatorer, som kan ha møbler stående inntil seg og ikke svir luften.

Så var det bare å sette inn møblene våre, som passet som smurt i denne leiligheten. Stuen er så stor at den gigantiske hjørnesofaen faktisk ser liten ut…

Spisestuen

Før:

68_226003934b

Spisestuen hadde også fin stukkatur og rosett, og her var heldigvis de originale gulvlistene og vinduslistene intakte. Her gjorde vi kun noen småtterier, som å fjerne det store, hvite skapet og bytte ut lysbryteren, som var av den eldgamle sorten. Tenk 2. verdenskrig. (På sikt bør vi nok også bytte ut ledningsnettet i dette rommet…) Her var det dessuten lagt nyere, tostavs eikeparkett. Det var i grunnen stort sett bare å flytte rett inn.

Etter:

46_1278377491_xl

Siden det kun er to stuer på rad i denne leiligheten, slo vi sammen spisestue og bibliotek. Vi er svært glade i bøker, og Billy bokskap ble montert langs alle veggene. Det gamle spisestuemøblementet med skjenk og dekketøyskap troner midt i rommet. Både mannen min og jeg er veldig glade i antikviteter og tilsvarende mindre glade i moderne, nordisk minimalisme. Sistnevnte gjør seg i moderne hightech-leiligheter, but it’s just not for us.

Soverommet

Før:

68_725836700b

På soverommet lå det et dødslekkert (not!) teppegulv med en rekke interessante flekker på. Det var også en orange, veggmontert lysarmatur montert over sengeplassen, som bråkte som et middels stort 17.mai-korps når det stod på.

Etter:

46_600287594_xl

Mannen min erklærte med patos at han ville ikke sove én eneste natt i dette rommet før teppegulvet var ute, så han gikk modig i gang med å rive det av allerede på overtagelsesdagen. Så der satt han og rev av og la nytt gulv mens vaskedamene svinset rundt ham og vasket skap og vinduer. Det var nemlig ikke vasket da vi tok over. Lang historie… Lysarmaturen over sengen ble også tatt ned, og jeg strevde med å blande malingsfarger som skulle ligne mest mulig på fargen på veggene, så vi skulle slippe å male alt på nytt. Det gikk forbausende bra, pjuh!

Ellers var det fantastisk godt med skapplass der, og det er noe vi begge setter pris på. Mannen min har vært raus og latt meg få litt mer enn ham, så jeg har et ekstra skap til alle veskene mine. Ikke at ikke det allerede renner over, men hva kan jeg gjøre med det, liksom? På sikt tenker vi å male bøkeskapdørene i en lysere farge. Det går dessverre ikke an å bytte ut skapdørene, for bredden matcher ikke med dagens skapmål.

Vi monterte også en vegghengt radiator under vinduet.

Kjøkkenet

Før:

Altså, dette er det rommet hvor jeg mest tenker med beklagelse på at jeg skulle ønske jeg hadde tatt før-bilder selv. Kjøkkenet var så grufullt at selgers megler tydeligvis ikke anså det som tilrådelig å ta bilder til annonsen, så vi har bare ett bilde som viser trappen opp til femte etasje og kjøleskaphjørnet.

68_813550000b

Kjøkkenet var sist pusset opp i 1980, og kjøkkenbenk, komfyr og oppvaskmaskin var i en redselsfull mørkegrønn farge som var in på 70-tallet, og var rett og slett ubeskrivelig stygt.

Etter:

46_1028572279_xl

Vi byttet ut hvitevarer og benkeplate, men kommer til å bytte hele innredningen etter hvert. Kjøleskapshjørnet og bardisken ble fjernet, teppegulvet i trappen ble revet ut, og hele trappen hvitmalt. Da vi flyttet inn, trodde vi trappen var hinsides redning og bare måtte byttes ut, men den ble helt utrolig fin med hvitmaling, og nå er den noe vi absolutt ikke kan tenke oss å kvitte oss med. Den står der som en stor, geometrisk struktur midt i leiligheten, og lyset skinner rett inn mellom de åpne trinnene fra kjøkkenet og inn i hovedstuen og skaper en fantastisk, gjennomgående rom- og lysfølelse. Love it <3

Balkongen

Før:

68_438986201b

Ut fra kjøkkenet går det en dør ut til en ca. 9 kvm stor sørvendt balkong. Foran den står et stort tre som hindrer innsyn fra naboene, og gjør at man sitter i skygge utpå ettermiddagen. Til gjengjeld føler man til dels at man sitter i sin egen, lille tropehage. Da vi tok over, var den imidlertid møkkete beyond belief, og det stod matsøppel og gamle klær utover.

Etter:

46_849793975_xl

Det eneste vi gjorde her, var å skrubbe tregulvet og sette ut møbler. Verdens luneste lille oase, synes vi. Om morgenen tar vi gjerne med oss frokosten ut og spiser i solen, og om ettermiddagen er det godt å sløve i skyggen.

Entréen

Før:

68_791098346b

På to av veggene var det gammeldags, hårete strietapet, og 80-talls speilfliser på en tredje vegg. I himlingen hang det noen redselsfulle lysarmaturer som ga assosiasjoner til sykehus og hadde noen merkelige lysrøraktige pærer som var umulig å få tak i. Pærene var døde forlengst, selvfølgelig.

Etter:

DSC00051b

Vi malte over strietapeten i samme farge som de øvrige veggene, fjernet speilflisene og lysarmaturene, og satte opp sko- og klesskap samt nytt speil, alt i hvitt. Heldigvis har de et sånt kjekt lite instrument hos malerforretningene nå til dags, som kan gjenfinne fargen hvis du tar med deg en malingsprøve. Veggfargen heter teblomst. Thank god for new technical innovations.

I himlingen hengte vi en Marie Therese prismelysekrone.

DSC00058b

Badet

Før:

68_407574467b

Altså – no words needed.

Etter:

46_556548748_xl

Det eneste vi har gjort med badet – foreløpig, vel å merke – er å male himling og vegger, legge opp opplegg til vaskemaskin og sette inn ny dusjarmatur. Det gjør imidlertid en hel verden av forskjell, synes vi. Veggene ble malt med oljemaling, og vi brukte fargen «caffe latte» fra Lady. På sikt skal vi selvfølgelig også bytte ut resten av innredningen og dessuten bygge et større bad oppe i femte, men nå er det i hvert fall slik at vi ikke skjemmes over å invitere folk hjem. Helt utrolig hva et strøk maling kan gjøre, eller hva?

Loftstuen

Før:

68_1119472891b

 

Jau…

Det styggeste teppegulvet i manns minne. Ikke bare var det stygt i seg selv og nedslitt til grid’en enkelte steder, men i tillegg hadde det bodd et partykollektiv der, så det var fullt av rødvinsflekker og annen ubestemmelig dritt. Mørkebrune støttebjelker skar mot furutrappen i trehvitt og karmen på terrassedøren, det var hårete strietapet på veggene og møkk overalt. Dette rommet var k.r.i.s.e. Men for et potensiale…

Etter:

46_657434725_xl

 

Veggene ble malt over med hvit vannmaling, og bjelker, lister og dører ble malt med hvit oljemaling. På gulvet ble det lagt hvitlasert eikeparkett. Det er lys overalt i dette rommet, og vi elsker å være her. Vi trekker ofte inn hit etter en dag i solen på takterrassen og blir sittende og kose oss med noe godt i glasset og tente stearinlys. Om vinteren gir den litt følelse av vinterhage, og om sommeren føler vi at vi ikke har gått helt inn ennå, så lenge vi sitter der og ser på at mørket senker seg over fjorden.

Takterrassen

Ut fra loftstuen åpner det seg glassdører ut mot en stor, sørvendt takterrasse.

Før:

68_80616484b

Da vi kjøpte leiligheten, stod det imidlertid et kjempestort tre foran terrassen, så den lå i skyggen hele dagen. I tillegg sperret treet for all utsikt. Men treet stod på naboeiendommen, så det var lettere sagt enn gjort å bli kvitt det. Hvem gidder å starte en fight med naboene om et tre, liksom? (Vel, ganske mange faktisk, for dette er en av de vanligste årsakene til rettssaker i Norge.) I stedet brukte mannen min og jeg å klekke ut skumle drapsplaner for dette treet, som å skyte giftpiler i nattens mulm og mørke og desslike. Neida.. joda.. ehe.

Så, en vakker augustdag i fjor sommer, kom det noen og kappet det, helt uten at vi hadde gjort noe. I kid you not.

Etter:

46_441542905_xl

Plutselig hadde vi sol hele dagen. Og fjordutsikt!

46_53393475_xl

Av og til har man bare veldig, veldig mye flaks 🙂

Loftsarealet

Fortsatt gjenstår grunnen til at vi falt for denne leiligheten, nemlig det uutbygde loftsarealet som hører til leiligheten. Her har vi ikke gjort noe ennå, annet enn å rydde og sette opp en vegg mot naboen, så jeg nøyer meg med å sette inn ett sett med bilder.

46_77127356_xl

Her har vi planer om å bygge ut et stort bad etter hvert, med egen jacuzziavdeling, som har glassdør ut mot takterrassen. Det er også mulig vi lager master bedroom her oppe og bygger soverommet nede om til bibliotek, slik at vi får tre stuer på rad. Me lyt sjå. Masse potensiale er det i hvert fall, og vi blir aldri lei av denne leiligheten. Vi er så glade for at vi fant den midt på Sankthanshaugen, bydelen vi liker aller best i Oslo.

Håper dere likte fotomontasjen ♥ ♥ ♥

Facebooktwitterpinterestmail