I dag tenkte jeg jeg skulle komme med noen tips for å hva det er lurt å tenke på når man skal selge ting på Finn.

Jeg er glad i å fornye både hjemmet og garderoben iblant, men samtidig liker jeg ikke at skrot samler seg opp og blir liggende og samle støv. Det er fint å bli kvitt de tingene du ikke bruker lenger, og hva er vel bedre enn å få igjen litt penger for dem, som du kan resirkulere tilbake inn i økonomien din igjen? Det er heller ikke til å unngå at man gjør bomkjøp iblant, og dersom det av en eller annen grunn ikke er mulig å returnere, er Finn en fin måte å bli kvitt tingene på. Det du er misfornøyd med, kan være noe en annen har gått og ønsket seg i evigheter. Jeg har for eksempel solgt en god del brukte vesker på Finn, som kjøperne har vært kjempeglade for å finne. I årenes løp har jeg både solgt, gitt bort, kjøpt og fått masse på Finn, og har opparbeidet meg en god del erfaring underveis.

Så her er dagens tips – hvordan selge ting på Finn:

  1. Ting legges ut til salgs på Finn Torget. Dette er gratis, og en annonse varer i tre måneder – altså plenty tid til å bli kvitt tingene. Bare klikk på «Ny annonse» i menylinjen øverst og velg «Torget» og deretter «Privat». Så er det bare å følge instruksjonene underveis. Du finner riktig kategori ved å søke på stikkord. Ha mobiltelefon for hånden, for du må bekrefte annonsen via en pin-kode som du får tilsendt på mobil.

 

Bilde via hotlink

  2. Husk gode bilder! Dette punktet er veldig viktig. Attraktive bilder = raskt salg. Kjøpere er ekstremt visuelle av seg, og de tiltrekkes av lyse bilder uten rot og forstyrrende elementer. Viser du frem tingen din nedstøvet i garasjen med gamle klær liggende i stabler oppå og en annen har bilde av samme tingen pent opplyst og alene på bildet, vel, så er det han andre som får solgt, ikke du. Det kan lønne seg å bruke litt tid på etterbehandling dersom bildet er mørkt. Nb: Bildet bør gjengi virkeligheten – folk liker ikke å føle seg lurt. Forsidebildet bør være i landskapsformat, altså liggende, for da får det større plass i annonselisten (tidligere var det omvendt). Liggende bilder er omtrent dobbelt så store som stående bilder.
  3. Beskrivelse – vær nøye med beskrivelsen. Forklar hvordan tingens tilstand er. Er det noe på den som ikke virker (mangler fjernkontroll, bråker mye, har en tydelig ripe osv.), få det med. Hvis tingen avviker mye fra det som er annonsert, snur kjøperen bare i døra eller kommer tilbake med tingen, og dere har begge kastet bort tid.
  4. Søkeord – husk at mange av de potensielle kjøperne dine finner tingen din via søkefunksjonen på Finn. Men i motsetning til Google, forstår ikke Finns søkemotor ord som ligner på hverandre eller feilstavelser. Derfor kan det være lurt å ta med flere alternative stavemåter for tingen i selve annonsen, for eksempel med og uten orddelingsfeil. En del mennesker søker på «designer klær» og ikke «designerklær». Ta også gjerne med typiske feilstavinger, eller engelsk stavemåte der dette er vanlig, eks. «cashmere» og «kasjmir». Nb: Dette må flettes naturlig inn i teksten, for annonsen din blir avvist dersom du bare ramser opp en haug med stikkord med ulike stavemåter nederst.
  5. Vilkår = forventningsavklaring = smertefritt salg. Ta med vilkårene dine i beskrivelsen. Med «vilkår» mener jeg dine salgsbetingelser, for eksempel hentekjøp, betales kontant, tidspunkt for avhenting (for eksempel må hentes innen tirsdag) osv. Vilkår er med på å klargjøre forholdet mellom kjøper og selger, så man slipper diskusjoner på og etter salgstidspunktet. Det er overraskende hvor store forventningsgap som kan foreligge mellom selger og kjøper. Jeg har for eksempel opplevd kjøpere (og faktisk også folk som skal hente gratisting) som forventer at jeg skal levere store ting hjem til dem (f. eks. kjøleskap). Avklar i annonsen om du vil at tingen skal hentes hos deg, eller om du eventuelt er villig til å levere eller sende. Dersom det er en stor ting, avklar om vedkommende skal ta med seg bærehjelp eller om du er villig til å ta i et tak. Mange kjøpere baserer seg på at du skal hjelpe til med å bære dersom ikke annet er sagt. Hvis tingen må demonteres, avklar også hvorvidt det er du eller kjøper som skal gjøre dette. Et annet springende punkt er avtaling av hentetidspunkt. Det kan være lurt å presisere overfor kjøper at konkret tidspunkt må avtales, ellers risikerer du å bli sittende der og vente hele dagen. I det hele tatt glir alt mye lettere dersom selger og kjøper har avklart sine forventninger forut for gjennomføring av salget. En del kan selvfølgelig også avtales på mail eller telefon, men det kan være lurt å få formidlet dine forventinger på et tidlig tidspunkt.

 

Bilde via hotlink

  6. Sendekjøp – ved sendekjøp er det flere ting å passe på. For å begynne med fraktkostnader: Porto er dyrt i Norge. Å sende en liten pakke med sporing koster nærmere kr 300, og da er ikke emballasje inkludert. De fleste kjøpere er ikke klar over dette. Dersom du er villig til å sende, kan det derfor det være lurt å skrive i annonsen hvor mye som kommer i påslag ved forsendelse. Min erfaring er at de fleste kjøpere har liten forståelse for at forsendelse koster noe særlig. Noen av dem vil ha frakt inkludert, mens andre vil foreslå at du sender uten sporing fordi det er mye billigere. Jeg anbefaler imidlertid å holde på kravet om sporing. For det første hender det at pakker kommer bort i posten, og for det andre vet du ikke hvem du har med å gjøre i den andre enden. Hvis vedkommende hevder at pakken aldri ble mottatt, hva gjør du da? I utgangspunktet er avsender ved et salg ansvarlig for at forsendelsen kommer frem, selv om de færreste kjøpere vil forfølge et rettslig krav over småpenger. Allikevel – det er surt å havne i sånne diskusjoner med en misfornøyd kjøper. Oppkrav er et annet alternativ, men jeg anbefaler ikke det heller. Da trenger kjøper  nemlig ikke å betale noe før ved avhenting på postkontoret, og hvis vedkommende har ombestemt seg i mellomtiden og ikke henter pakken, må du betale for å få den sendt i retur. Sure penger, det også. De gangene jeg har sendt ting, har jeg bedt om å få oversendt penger inkludert porto på forhånd til PayPal- eller bankkontoen min. Så får det bli opp til kjøperen om hun vil gjennomføre på slike vilkår. Fordelen med betaling via PayPal er at du slipper å gi ut bankkontonummeret ditt til fremmede. Ulempen er at kjøperen kan starte en «dispute» dersom han ikke er fornøyd med kjøpet, og enkelte misbruker dessverre dette for å tvinge frem et prisavslag eller full refusjon. I en dispute vil PayPal automatisk refundere alle pengene til kjøper dersom du ikke kan dokumentere sporing, så sporing er iallfall en nødvendighet dersom du bruker denne betalingsmåten.
  7. Kontaktinformasjon – tenk igjennom hva du oppgir av personalia i annonsen. Hvis du selger noe til spottpris eller gir det bort, kan du forvente å bli nedringt dersom du oppgir telefonnummeret ditt. For populære ting anbefaler jeg derfor å bare legge inn epostadressen i annonsen og finne en pålitelig kjøper i ro og mak på den måten. Dersom du derimot ønsker å selge en dyr ting, kan det være lurt å være tilgjengelig på telefon for å svare på spørsmål. Og til slutt: Hvis du ønsker å holde adressen din hemmelig, kan du nøye deg med å fylle inn postnummer og ikke gateadresse og bruke generelle beskrivelser som «selger» i stedet for navnet ditt.
  8. Pris – hvis interessen uteblir og du er veldig ivrig etter å få solgt, har du to alternativer: A) Redusér prisen. Justér ned for å finne sweetspot’en der tilbud møter etterspørsel. Det meste er salgbart til riktig pris. Eller 2) Forny annonsen. Salgsannonser er ferskvare, og kjøpere er flokkdyr. Hvis annonsen din havner langt bak, tror folk det er noe galt med tingen din siden du ikke har fått solgt den. I og med at det er gratis å legge ut annonse uansett, hvorfor ikke bare slette og legge ut på nytt et par ganger? Hvis du fortsatt ikke får noen respons, er sannsynligvis prisen for høy, se A). Det kan være lurt å sjekke Finn for tilsvarende annonser før du fastsetter pris. De fleste kjøpere forventer en rimelig bruktpris; ingen har for eksempel lyst til å betale nypris for en fem år gammel Ikea-seng. Selger du en kostbar antikvitet, må du regne med lengre omsetningstid. Mange kjøpere liker også å kunne prute litt, og det kan derfor være lurt å enten legge på litt på prisen slik at du har prutingsmonn, eller skrive i annonsen at prisen er ferdig prutet.

 

 

Bilde via hotlink

  9. Til sist: For å unngå fallgruver, er det viktig å ha i bakhodet at Finn er et forholdsvis uregulert marked. Dette innebærer visse fordeler – alt av annonsering, salg, pengeinnkreving osv. er veldig kjapt og lettvint og helt og holdent opp til deg hvordan du vil gjøre. Men så innebærer det tilsvarende ulemper: I motsetning til eBay, Amazon og en del store, internasjonale markedsplasser må ikke kjøperne registrere seg, og det finnes ingen feedbackfunksjon, så du vet ikke om vedkommende har en god kjøpshistorikk, og du kan ikke advare andre selgere mot upålitelige kjøpere. Finn har heller ingen innebygd betalingsfunksjon, og tar ikke noe ansvar for at du får pengene dine.

På dette innlegget kan det kanskje virke som Finn er det reneste Texas, men sannheten er at de fleste salg går smertefritt. Men som med alt annet reduserer man risikoen for at noe kan gå galt ved å forberede seg og avtale klare kjøreregler. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har opplevd å bli svindlet på Finn, og jeg tror det er fordi jeg tar visse forhåndsregler. Man kommer langt med sunn fornuft, og med det i bakhodet er Finn en helt utmerket markedsplass for å bli kvitt stort og smått

Facebooktwitterpinterestmail